3585 8205

Isner det i dine tænder?

Kender du følelsen af isninger i tænderne, når du spiser eller drikker bestemte ting? Det sker ofte ved meget varme, kolde, sure eller søde mad- og drikkevarer og kan i værste fald være et symptom på følsomme tænder, der på fagsprog kaldes dentin-hypersensitivitet.

Hvorfor får man følsomme tænder?

Følsomme tænder er ikke en sygdom, men en udbredt gene der fx opstår på grund af overdreven hård tandbørstning eller vigende tandkød. De fleste af os oplever isninger i tænderne fra tid til anden, men man mener, at hele 38% af den voksne befolkning hyppigt føler sig generet af deres særligt følsomme tænder.

Kort fortalt består en tand af en krone og en rod. Kronen er dækket af et hårdt lag emalje, som beskytter tanden, men benytter man en for hård børsteteknik, kan man risikere at børste emaljen af, hvilket giver hul ind til tandens midte, der er fuld af dentinkanaler. Dentinkanalerne indeholder en væske som, når den kommer i bevægelse, er skyld i en isnende følelse i tænderne.

Isninger i tænderne og blottede tandhalse kan også skyldes begyndende caries, revner i tænderne og utætte fyldninger, som alle tillader bakterier at trænge ned i tanden.

Hvad kan man gøre ved følsomme tænder?

Når skaden først er sket, og der er opstået en åbning ned til kanalerne i tandbenet, vil tandlægen behandle ved at lukke disse huller, for at undgå yderligere skade. Derudover vil tandlægen instruere dig i, hvilken tandbørste og tandpasta du skal købe, og frem for alt hvordan du skal børste, så du undgår at slide emaljen af.

Når du har lært at børste rigtigt, er det også vigtigt, at du tænker over hvad du spiser. Hold dig, så vidt muligt, fra syreholdige mad og drikkevarer som fx sodavand og juice.

Ønsker du mere information om følsomme tænder og blottede tandhalse, er du altid velkommen til at kontakte tandlæge Fadia Mekki på Nørrebro. Vi sidder klar til at svare på dine spørgsmål, og hjælpe dig med at behandle dine følsomme tænder.

Ring til os