3585 8205

Forebyggelse betyder færre behandlinger

Vi ønsker alle at have smukke, sunde tænder hele livet, og derfor går de fleste af os også højt op i tandpleje, men ved du egentlig, hvordan du bedst passer på dine tænder? Hvad er fx bedst: Forsvar eller angreb – forebyggelse eller behandling? I tandlæge-sammenhæng er svaret faktisk ganske simpelt, forebyggelse er nemlig altid bedst!  

Den daglige forebyggelse

Forebyggelsen i hjemmet drejer sig først og fremmest om at passe på sine tænder ved at børste tænder og bruge tandtråd. Det er vigtigt, at man gør det til en god vane at svinge tandbørsten to gange om dagen, altså både morgen og aften. Mange tror, at en hårdere tandbørste er mere effektiv, men sådan forholder det sig faktisk ikke. Hvis der er flere muligheder i supermarkedet, bør du altid købe den blødeste tandbørste, da du ellers risikerer, at de skrappe hår på børsten skraber den nødvendige emalje af tænderne.

Der findes flere former for tandtråd, både ruller med løs tråd og såkaldte “sticks”, hvor snoren er spændt stramt ud på en praktisk tandstik. Begge former for tandtråd er godkendt af de danske tandlæger, så hvad du skal vælge afhænger derfor udelukkende af, hvad du synes fungerer bedst for dig.

Regelmæssige tandlægebesøg

Hvis du sørger for at børste tænder og bruge tandtråd hver dag, er du godt på vej mod sunde tænder, men den daglige forebyggelse er dog ikke nok. Vil man bevare et smukt tandsæt, er det nødvendigt at møde op til de tandtjek, man bliver indkaldt til. Hvor ofte man skal til tandlægen, afhænger af ens tænder samt hvorvidt man er en grøn, gul eller rød patient. Som tommelfingerregel bør du dog regne med at skulle til tandlægen to gange om året, medmindre der opstår et akut problem. De regelmæssige besøg hos tandlægen betyder, at man kan tage problemerne i opløbet og sørge for, at der ikke opstår huller eller skadelige bakteriebelægninger. Måske synes du, at det er for dyrt at gå til tandlægen to gange om året, men møder du op til de forebyggende tandtjek vil du opleve, at du sparer mange penge i forhold til hvis du skipper tiderne, og bakterier og sygdomme dermed kan få lov til at sprede sig.

Forebyggelse er altså vejen frem, når det kommer til tandpleje. Det er altid bedre, at foretage mange små rutinetjek, end det er at skulle foretage en dyr og ubehagelig behandling. Tilbage er altså bare at sige: Husk at børste tænder og bruge tandtråd, og husk at møde op til alle de tandlægetjek du bliver indkaldt til.

Ring til os